Mi ez?

Az adaptív oktató rendszer tulajdonképpen egy olyan elektronikus könyv és munkafüzet egyben, amit egy „digitális tanár” egészít ki, aki kijavítja a megoldott feladatainkat, értékelést ad a teljesítményünkről, és ha kérjük, javaslatot ad, hogy mit olvassunk el, mit nézzünk meg, milyen feladatot oldjunk meg a következő lépésben ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban tanulhassuk meg a tananyagot. Javaslatait olyan szándékkal állítja össze, hogy a következő lépés se túl könnyű, se túl nehéz ne legyen számunkra, így biztosítva az élvezetes, hatékony tanulást.

 

Rendszerünkben jelenleg egyetlen tananyag szerepel: Az emberi test biológiája és egészsége.

 

Regisztráció után a tananyagban két különböző módon tudunk barangolni:

 

  • A hagyományos tartalomjegyzék nézetben az egyes fejezetek, témák felsorolása szerepel a megszokott struktúrában, kiegészítve az egyes sorok mellett szereplő tudásszint értékeléssel, illetve készültség mutatóval. Kezdetben ezek az értékek persze hiányoznak, illetve készültségről nem beszélhetünk, hiszen még bele sem kezdtünk a tananyagba. Ahogy haladunk előre a tananyagban, oldunk meg feladatokat, úgy fognak ezek a mutatók értelmet nyerni, illetve hasznos információt megjeleníteni.

  • A tartalomjegyzékből választva juthatunk át a tananyag nézetre, ahol ábrákkal, képekkel, videókkal illusztrált tartalmat láthatunk, amiben egyszerűen navigálhatunk. Ugyanitt találhatóak az egyes fejezetekhez tartozó feladatok is. Ha megoldjuk őket, azonnali visszajelzést kapunk az eredményről, és a kapcsolódó tananyag rész tudásszintjéről is.
     

A két nézet között bármikor válthatunk, megkönnyítve ezzel a tananyagban való tájékozódást.

Mindkét nézetben rendelkezésünkre áll továbbá az „Irány a tanulás” gomb, amivel a Digitális Tanárt kérhetjük meg arra, hogy ajánljon nekünk következő lépést. Dönthetünk úgy, hogy folyamatosan rá hagyatkozunk, ekkor minden javasolt lépés végrehajtása után az „Irány a tanulás” gombra kattintunk, illetve használhatjuk úgy is a rendszert, hogy egyes területeket önállóan fedezünk fel, és csak időnként kérjük a Digitális Tanár segítségét.